Rapsiõli tootmine

Õliseemne töötlemise tehases pressitakse rapsiseemet kahes astmes, mis annab võimaluse saada rohkem seemnetest õli. Esmalt alustatakse rapsiseemnete pressimist külmalt eelpressides, pärast mida pressimisjäägid kuumutatakse ja pressitakse viimasena järelpressides.  

Külmpressimisel ei kuumutata eelnevalt seemneid (vajadusel soojendatakse seemned kuni 25 kraadini), mille tõttu pressimisest saadud õlitemperatuur on 50-60 kraadi. Selline metoodika annab kvaliteetse õli, kuid väiksema õlitoodangu. Toodangu tõstmiseks suunatakse pressimisjäägid edasi kuumutamiseks ekstruuderisse ja sealt edasi järgmisse pressi. Külmpressimine annab kuni 80% kogu õlitoodangust. 

Ekstrudeerimise faasis kuumutatakse eelpressi pressimisjäägid kuni 140 kraadini. Ektstrudeerimine ei aita mitte ainult parandada järelpressimise õlitoodangut, vaid ka tõstab pressimisjääkide ehk rapsikoogi seeduvuse kvaliteeti ja toitainete kättesaadavust.  

Pressimisest saadud toorõli filtreeritakse, pärast mida on õli valmis müügiks. Toorõli sobib toiduõli tootmiseks ja lisamiseks loomasöötadele. Imavere tehas toodab täisvõimsusel rapsiõli kuni 1400 tonni kuus.  

Rapsiseemne ost rapsiõli/koogi müük 

Farm In Productions on valmis ostma tootjatelt rapsiseemet, millest pressitakse õli ja saadakse rapsikooki. Imavere seemne hoiustamisvõimekus on kuni 15 000 tonni. Lisaks ladustamisele ja ostule pakume me ka teravilja ning rapsi kuivatusteenust.  

Rapsiõli on võimalik osta, külmpressituna, kuumpressituna või segatuna, ühe või 25 tonni kaupa. Kuumpressitud rapsikooki müüme puistes alates ühest tonnist. 


Scroll to Top